Er der forskel på lejekontrakter til erhvervslejemål og til private lejemål?

Hvis man står over for at skulle leje erhvervslokaler for første gang, kan der meget naturligt opstå en række tvivlsspørgsmål vedrørende indgåelsen af lejekontrakten med udlejer. Derfor vil du i denne artikel blive præsenteret for nogle af de mest væsentlige forskelle på lejekontrakter til erhverv og lejekontrakter til privat beboelse.

Udlejes et lejemål til andet end beboelse, vil der i de fleste tilfælde være tale om et erhvervslejemål. Her vil det være erhvervslejeloven, som er gældende. Hvis lejemålet derimod udlejes til beboelse, vil det i stedet være lejeloven, der er gældende.

Hvorvidt der er tale om et erhvervslejemål eller et privat lejemål afgøres altså på baggrund af, hvad lejemålet bruges til af lejer.

Hvad skal man være opmærksom på ved en erhvervslejekontrakt?

Når man skal udarbejde en lejekontrakt i forbindelse med et erhvervslejemål, skal der tages højde for en række andre punkter, end hvis det havde været et privat lejemål. Det er nemlig helt op til udlejer og lejer, om der overhovedet skal laves en skriftlig erhvervslejekontrakt mellem dem. Loven siger til gengæld også, at det kun er én af parterne, der behøver at gøre krav på at få lavet en kontrakt, som kan dokumentere vilkårene.

Dog anbefales det altid at lave en skriftlig lejekontrakt, da det i høj grad kan afhjælpe eventuelle tvivlsspørgsmål, misforståelser eller konflikter.

I erhvervslejeloven er der i højere grad aftalefrihed mellem lejer og udlejer. Alligevel er der nogle vilkår, som kontrakten skal leve op til. Derfor skal der i kontrakten blandt andet indgå en beskrivelse af lejemålet og anvendelsen af det, mens den samtidig skal indeholde afsnit vedrørende husleje, regulering af husleje, driftsudgifter, forsikringer, vedligeholdelse, afståelse, forkøbsret, ansvar og risiko.

Hvad skal man være opmærksom på ved en lejekontrakt til privat beboelse?

I modsætning til en erhvervslejekontrakt er en lejekontrakt til privat beboelse omfattet af lejeloven. Vilkårene i lejekontrakten beskytter lejeren og kan i langt de fleste tilfælde ikke fraviges. Kontraktens indhold er derfor bestemt af lejeloven.

Lejekontrakten beskytter rettighederne for både udlejer og lejer, og derfor er det utrolig vigtigt at få udformet en kontrakt, så man undgår at støde ind i misforståelser og konflikter. I den forbindelse kan en standard lejekontrakt fra det offentlige anvendes, men skal der tilføjes andre vilkår, skal udlejeren selv beskrive dem under afsnittet “særskilte vilkår”. Det kan for eksempel dreje sig om, hvorvidt lejer må ryge i lejemålet.

Skriv en kommentar